Home

Products / English


English

Français Italiano Español Português Català Maltin

Deutsch Nederlands Lëtzebuergesch Gaeilge Scottish Dansk Svenska Norsk Íslensku Suomalainen Eestlane Latvietis Lietuvis

Pусский Беларус українська Polski Česky Slovenský Magyar Română Slovenščina Hrvatski Bosanski Српски Shqiptar български македонски Ελληνικά ქართული Türk हिन्दी

عربى

中国 日本語 한국어
Tongkatali.org's - Wetenschappelijk bewijs voor Tongkat ali


By Serge Kreutz


Onder de andere interessante feiten, noemt het verslag: "De gemiddelde armomtrek van de behandelingsgroep nam duidelijk toe met 1,8 cm na het gebruik van het supplement, van 30,87 tot 32.67 cm (p = 0.011), maar er werd geen significante toename gevonden bij de placebogroep."

De samenvatting van de klinische proef met gezonde mensen kan op de website van het British Journal of Sports Medicine worden gelezen:

http://bjsm.bmjjournals.com/cgi/content/full/37/5/464

Zoals je kunt verwachten van wetenschappelijke publicaties is het wat moeilijk door de website van het British Journal of Sports Medicine te navigeren. In dit bepaalde geval, is de samenvatting op de wetenschappelijke proef over Tongkat ali samengevoegd met een aantal andere samenvattingen.

De samenvattingen zijn genummerd 001, 002, 003, enzovoort. De samenvatting die Tongkat ali's effect op bodybuilders behandelt is nummer 007. Ben je ervan bewust dat de Latijnse, wetenschappelijke naam van Tongkat ali, Longifolia Eurycoma is. Voor het gemak, wordt de samenvatting aan het eind van dit artikel gereproduceerd.

Er zijn een paar zaken waar je je bewust van moet zijn bij een interpretatie van de resultaten van de geciteerde wetenschappelijke studie met menselijke deelnemers. Bijvoorbeeld, het bij het onderzoek gebruikte Tongkat ali extract werd in een universitair laboratorium voorbereid. Het was van gecontroleerde sterkte. Er kan een zeer wezenlijk verschil bestaan tussen de in een universiteits-laboratorium geëxtraheerde Tongkat ali en de commerciële producten die op de planken van gezondheidswinkels te vinden zijn. Volgens mij kun je, als het doel van het Tongkat ali gebruik spieraanwinst is, alle producten vergeten die Tongkat ali met andere kruiden combineren. Tongkat ali is één van duurste op de markt verkrijgbare kruiden omdat (1) het zeldzaam is, en (2) het uiterst lang duurt om te groeien. Daarom zal er bij om het even welk combinatieproduct waarschijnlijk op Tongkat ali bezuinigd worden.

Het enige land ter wereld waar er nog een aanzienlijke hoeveelheid Tongkat ali in het wild te vinden is, is Indonesië. De struik was eens gemeengoed in Maleisië, maar omdat het zoeken naar Tongkat ali de dimensies van het zoeken naar truffels in Frankrijk of Italië begon aan te nemen, is Tongkat ali sindsdien in Maleisië tot beschermde plant verklaard, en de bosgebieden waar de plant nog voorkomt worden al sinds jaren bewaakt door boswachters (The Star, 30 januari.2001)

Hoewel praktisch alle in de afgelopen jaren verkochte "Maleisische" Tongkat uit Indonesië kwam, is het te voorzien dat ook deze aanvoerroute in de komende jaren zal opdrogen. Indonesië heeft in oktober 2004 een nieuwe president ingehuldigd, de heer Susilo Bambang Yudhoyono, en hij heeft de bescherming van de Indonesische bossen tot een hoofdprioriteit van zijn regering verklaard Zoals in het naburige Maleisië en Thailand, is de onwettige exploitatie van Indonesische bossen gedoemd een serieus vergrijp te worden. Susilo Bambang Yudhoyono beloofde: "De regering zal streng optreden tegen overtreders en zal ze voor het gerecht brengen waar ze de streng gestraft zullen worden." (Agence France Press, November 5, 2004 http://forests.org/articles/reader.asp?linkid=36150)

Tongkat ali is geen snelgroeiend onkruid zoals Tribulus terrrestris (in het Nederlands kleine waternoot of voetangel.) Je kunt Tribulus terrestris binnen een paar weken, net zo gemakkelijk als aardappels, kweken op praktisch elke grond. Tongkat ali, daarentegen vergt jaren om volgroeid te raken. Het duurt minimaal 25 jaar om zijn uiteindelijke grootte te bereiken. Er wordt verondersteld dat de effectiviteit van volgroeide Tongkat ali veruit superieur is aan die van jonge planten. Verder is Tongkat is ali net zo moeilijk te kweken als orchideeën. De grond moet zandig zijn en water moet goed afgevoerd worden. Niettemin, is er verscheidene keren per week vers water nodig. Tongkat ali vergt ook een schaduwrijk milieu. De natuurlijke habitat van de planten beperkt zich tot hellingen in tropische oerwouden (die vanzelfsprekend op natuurlijke manier ontwateren na een stortbui), gedeeltelijk in de schaduw, afgeschermd door het oerwoud terwijl wat zonlicht de plant kan bereiken door de hoek van het terrein.

Omdat Tongkat ali zo duur is, zelfs in Maleisië waar het oorspronkelijk vandaan kwam, vinden lokale kruidenhandelaren het economisch interessanter om niet actieve kruiden waaraan sildenafil (Viagra) is toegevoegd te verkopen, interessanter dan echte Tongkat ali (waar de kopers naar vragen). (New Straits Times, 10 April 2004)

Voor hen die de zogenaamde Tongkat ali gebruiken vanwege zijn proseksuele effecten, kan die vervanging werkelijk effectief zijn (alhoewel die vervanging levensgevaarlijk kan zijn voor mensen die medicijnen met nitraat gebruiken) Maar, voor hen die echte tongkat al zoeken om de verhouding tussen vetvrije lichaamsmassa en vet te verbeteren, zal de aangelengde sildenafil niets doen (als iemand dat daarvoor zijn ogen sluit, kunnen bicepsoefeningen bij gebruik van namaak Tongkat ali eerder een tijdelijke weefseluitbreiding in de penis laten zien dan van de armen).

De actieve bestanddelen in Tongkat ali zijn slechts aanwezig in minimale hoeveelheden. Er is ongeveer 50 gram van de wortel nodig voor één enkele dosering, atleten die maximale resultaten willen bereiken zonder hun toevlucht te nemen tot illegale steroïden zullen typisch 2 of 3 doses per dag gebruiken. Wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid, afnemende verkrijgbaarheid en de vanzelfsprekende moeilijkheidsgraad om de samenstelling van een natuurlijk medicijn te analyseren vormen een gevaarlijke mengeling. Terwijl echte Tongkat ali extract binnenkort op 'n gouden schaaltje gewogen kan worden, zal de vraag van een groeiende markt naar steeds goedkopere producten absoluut een groot aantal bedriegers aantrekken. Net als in Maleisië, zullen ze niet actieve kruiden verkopen waaraan zij sildenafil hebben toegevoegd en dat als Tongkat ali te verkopen, of zij gaan combinatieproducten op de markt brengen met minder dan 1 procent Tongkat ali (al zal Tongkat ali dan zeker in een groot typefont op het etiket gedrukt worden).

Hoe kun je jezelf beschermen tegen bedrog? Bekijk het bedrijf waar je van koopt. Is het een gevestigde ondernemer op de Tongkat ali markt? Waar is het gevestigd? Een handelaar in New York of New Mexico is ver van de bron (en dat geldt dus ook voor 'n zaak in Oud Mexico). 99 percent van de Tongkat ali ter wereld komt uit Indonesië, en daar zul je dan ook vermoedelijk de grootste zuiverheid, en de beste prijzen voor het echte spul vinden.

Hoe verder je weg bent van de bron en met hoe meer tussenpersonen je te doen hebt voor je de Tonkat ali krijgt, des te groter het risico dat je niet alleen een verdund extract, maar zelfs een vervanger, krijgt.

Simpel gezegd, vertrouw geen goedkope prijzen als je echte Tongkat ali zoekt.


PT Sumatra Pasak Bumi
7th floor, Forum Nine
Jl. Imam Bonjol No.9
Petisah Tengah
Medan Petisah
Medan City
North Sumatra 20236
Indonesia
Tel: +62-813 800 800 20