Home

Products | Products | Products | Products | Produkte | Products | Products | Produtos | Productos | Productos | Des produits | Prodotti | | | Produkter | Produkty | продукты | 产品 | 製品 | プロダクト | 제품 | उत्पाद | Ürünler | المنتجات | المنتجات | المنتجات

Countries not listed above, please use: Products, all other countries


English

Français Italiano Español Português

Deutsch Nederlands Svenska Dansk Norsk Suomalainen

Pусский Polski Česky Ελληνικά Türk हिन्दी

عربى

中国 日本語 한국어Vsebina / Slovensko


Tongkatali.org's - Znanstveni dokaz za tongkat ali


By Serge Kreutz


Zdaj je znanstveno dokazano: tongkat ali izvlecek povzroca precejsnjo rast misicne mase pri moskih. British Journal of Sports Medicine je porocal, da je v znanstvenem poskusu, kjer je uporabljen tim. dvojni placebo (tega komu je dana testirana substanca ne ve ne prejemnik ne dajalec), uporaba tongkat ali izvlecka povzrocila 5 % rast nemastnega telesnega tkiva, medtem ko ni bilo nobene signifikantne spremembe v kontrolni skupini. 5 % v 5 tednih je veliko izboljsanje, kar postane ocitno, ce izracunamo koliksno povecanje bi to pomenilo v obdobju enega leta (5 tednov: 5 %; 52 tednov: 50 %).

Med drugimi zanimivimi dejstvi clanek navaja: "Poprecni obseg roke skupine, ki je dobila tongkat ali, se je signifikantno povecal za 1,8 cm, od 30,87 (1,88) na 32,67 (1,96) cm (p = 0,011), medtem ko ni bilo nobenega signifikantnega povecanja v placebo skupini."

Izvlecek o tem klinicnem poskusuz zdravimi moskimi lahko preberete na internetni strani revije British Journal of Sports Medicine:

http://bjsm.bmjjournals.com/cgi/content/full/37/5/464

Kot bi clovek pricakoval za znanstveno publikacijo, je internetna stran revije British Journal of Sports Medicine nekoliko tezka za navigacijo. V tem konkretnem primeru je bil izvlecek o znanstvenem poskusu glede tongkat alija pomesan skupaj s stevilnimi drugimi izvlecki. Izvlecki so ostevilceni z 001, 002, 003, in tako naprej. Izvlecek, ki pokriva ucinek tongkat alija na bodybuilding ima stevilko 007. Prosimo zavedajte se da je latinsko, znanstveno ime za tongkat ali: Eurycoma longifolia. Za poenostavitev je izvlecek kopiran na koncu tega clanka.

Nekaj stvari se je treba zavedati pri interpretaciji rezultatov citirane znanstvene studije na ljudeh. Na primer, tongkat ali izvlecek uporabljen v poskusu je bil pripravljen v univerzitetnem laboratoriju. Imel je kontrolirano moc. Mozne so bistvene razlike med pristnim tongkat alijem pridobljenim v univerzitetnem laboratoriju in komercialnimi proizvodi, ki jih najdemo na policah trgovin. Po mojem mnenju, ce je vas namen uporabe tongkat alija povecanje misicne mase, lahko zanemarite vse proizvode, ki kombinirajo tongkat ali z drugimi zelisci. Tongkat ali je eden najdrazjih zelisc na trgu, ker je (1) redek, in (2) potrebuje ekstremno veliko casa da zraste. Zato je verjetno, da kakrsna koli kombinacija pomeni prihranek na tongkat aliju.

Edina drzava na svetu, kjer so se vedno pomembne kolicine tongkat alija v divjini, je Indonezija. To grmovje je bil nekoc razsirjeno v Maleziji, vendar ker je nabiranje tongkat alija dobilo razseznosti nabiranja gob v Franciji ali Italiji, je tongkat ali razglasen za zasciteno rastlino, in gozdne povrsine, kjer ga je se vedno moc najti, ze nekaj let varujejo gozdni cuvaji. (The Star, 30.1.2001)

Prakticno ves "malezijski" tongkat ali zadnjih let izvira pravzaprav iz Indonezije, in je verjetno, da bo ta vir presahnil v letih, ki prihajajo. Indonezija je dobila novega predsednika oktobra 2004, g. Susilo Bambang Yudhoyono, ki je napovedal, da bo zascita indonezijskih gozdov prva prioriteta njegove vlade. Tako kot v sosednji Maleziji in Tajski, nezakonita eksploatacija indonezijskih gozdov bo gotovo postal resen zlocin. Susilo Bambang Yudhoyono je obljubil: "Vlada bo odlocno ukrepala proti krsiteljem, in jih bo predala sodiscu, kjer bodo delezni najbolj ostrega kaznovanja." (Agence France Press, 5.11.2004 http://forests.org/articles/reader.asp?linkid=36150)

Tongkat ali ni hitro-rastoca plevel tako kot tribulus terrestis. Trubulus terrestis raste tako hitro kot krompir, na prakticno kakrsnih koli tleh, in to v casovnem razdobju samo nekaj tednov, V nasprotju s tem tongkat ali potrebuje leta, da dozori. Polno velikost ni pricakovati v prej kot 25 letih. Smatrajo, da je ucinkovitost zrelega tongkat alija dalec boljsa kot ucinkovitost mlade rastline. Dalje, tongkat ali je tako tezko gojiti kot orhideje. Tla morajo biti pescena, in morajo dobro drenirati vodo. Vseeno pa je voda potrebna nekajkrat na teden. Tongkat ali tudi potrebuje delno zasenceno okolje. Naravno okolje te rastline je omejeno na pobocja tropskih dzungel (ki ocitno po nalivu naravno dobro drenirajo vodo), ki so deloma zasencena z drevesi dezevnih gozdov, ki pa istocasno prepuscajo nekaj svetlobe zaradi nagnjenosti terena.

Ker je tongkat ali tako drag, celo v Maleziji, kjer je nastal, trgovci z zelisci ugotavljajo, da je bolj ekonomicno prodajati zeliscna mesanice, katerim je primesan sildenafil (Viagra) namesto pristnega tongkat alija (ki ga kupci hocejo imeti). (New Straits Times, 10.4.2004)

Za tiste, ki jemljejo tak domnevni tongkat ali zaradi njegovih pozitivnih ucinkov na spolne funkcije, ta nadomestek lahko celo pomaga (vendar je ta nadomestek lahko zivljenjsko nevaren za ljudi, ki jemljejo nitratna zdravila). Vendar pa za tiste, ki iscejo pristni tongkat ali z namenom da povecajo razmerje med nemastno telesno maso in mascevjem, ta mesanica s sildenafilom ne bo nic pomagala (ce zanemarimo to, da bo vadba misic ob laznem tongkat aluju lahko povzrocila zacasno povecanje tkiva v penisu, vendar pa ne okoli rok).

Aktivne ucinkovine so prisotne samo v sledeh (tj. zelo majhnih kolicinah) v tongkat aliju. Potrebujemo okoli 50 gramov korenine za samo eno dozo. Atleti, ki zelijo doseci maksimalne rezultate brez uporabe nezakonitih steroidov, bodo tipicno vzeli 2 do 3 doze na dan. Znanstveno dokazana ucinkovitost, cedalje bolj izcrpani viri, in obicajne tezave pri analiziranju sestavin naravnega zdravila, so nevarna zmes. Medtem ko se bo mogoce pristni tongkat ali kmalu tehtal na tehtnicah za zlato, bo povprasevanje rastocega trga po vedno cenejsih izdelkih zagotovo privabil veliko stevilo goljufov. Tako kot v Maleziji, bodo verjetno prodajali zeliscne mesanice z dodatkom sildenafila in jih deklarirati kot tongkat ali, ali pa bodo mesanice v katerih bo tongkat ali soudelezen z manj kot 1 % (vendar bo na nalepki tongkat ali gotovo natisnjen s poudarjeno pisavo).

Kako se zavarovati pred prevaro? Izberite ponudnika pri katerem boste kupili. Je to etablirani trgovec na trgu tongkat alija? Kje je lociran? Trgovec v New Yorku ali New Mexicu je dalec do virov (in situacija ni nic boljsa za tistega v Old Mexucu). 99 % svetovnega tongkat alija prihaja iz Indonezije, in to je verjetno kraj od koder boste dobili najvecjo cistost in najboljso ceno za pristno snov.

Dalje ste od virov, in vec posrednikov je med vami in tongkat alijem, vecje je tveganje, da ta ne bo samo razredcen, ampak celo nadomescen s kako drugo snovjo.

In, enostavno ne verjemite nizkim cenam, ko iscete pristni tongkat ali.


PT Sumatra Pasak Bumi
7th floor, Forum Nine
Jl. Imam Bonjol No.9
Petisah Tengah
Medan Petisah
Medan City
North Sumatra 20236
Indonesia
Tel: +62-813 800 800 20